avgust 05, 2018

by LEV zavarovanja d.o.o. Aktualno 0 comment

Nekaj nasvetov, da bo prijetna že sama pot na počitnice.

 


»Mami, a bomo kmalu? Lačen sem. A smo že blizu? Oči, kdaj pridemo?« Starši, vam je poznano? 🙂


Ko smo soočeni z neprestanimi pritožbami iz zadnjih sedežev, zbadanjem in prerivanjem, da ne omenimo še slabosti, se lahko še tako kratka pot zdi neskončno dolga. Zavedati se moramo, da so otroci polni energije, imajo kratkotrajno pozornost in ne morejo dolgo sedeti povsem na miru. Za vas smo pripravili nekaj učinkovitih nasvetov, kako poskrbeti, da bo pot na dopust zabavna in prijetna – tako za vas kot vaše malčke. 

 


Kako torej zamotiti otroka med dolgo vožnjo?

 

• Ne potujte sami. Prisotnost odrasle osebe na sopotnikovem sedežu nam je v veliko pomoč. Sopotnik lahko primerno poskrbi za najmlajše sopotnike, voznik pa se ob tem lahko posveti zgolj vožnji.

• Pripravite se. Dovolite otrokom, da vam pomagajo pri načrtovanju poti – skupaj preglejte zemljevide, poiščite slike krajev in zanimivosti, ki jih boste videli na poti ter jim pomagajte razumeti, kako dolgo boste potovali. 

• Če je možno, potujte ponoči. Potovanje bo lažje, če bodo otroci pot prespali.

• Načrtujte pogoste postanke. Majhni otroci ne morejo biti pri miru več kot uro in pol. Ni potrebno, da so postanki dolgi. Že 10 minut včasih pomeni veliko razliko, pa tudi staršem dobro dene.

• Nahrbtnik poln aktivnosti. Vsak izmed otrok naj se na pot pripravi tako, da svoj nahrbtnik opremi z nekaj knjigami, barvicami in zvezki ter najljubšo igračo. Ko postanejo nemirni, v nahrbtniku poiščite novo aktivnost, ki jih bo ponovno zamotila.

• Poskrbite za prigrizke. Sladko, slano, zdravo – ni važno. Pomembno je, da so prigrizki raznoliki in da lahko otroci izbirajo, kaj bi poskusili. Tudi s tem boste razbili monotonost vožnje.

• S seboj vzemite zvočne pravljice ali otroške pesmice. Pazite, da bo izbor dovolj pester, da se izognete neprestanim ponovitvam enega in istega posnetka. Tudi prenosni DVD predvajalniki ter zabavne mobilne aplikacije lahko otroke zamotijo za več ur.

• Poskrbite za zabavo. »Potovalne igre« so odličen način, kako med vožnjo zabavati otroke – pripovedujte zgodbe, igrajte se »Kdo prvi vidi?«, ugibajte naslove znanih pesmi… Pripravite si lahko tudi seznam miselnih iger ali ugank, ki se jih lahko igrate kjerkoli.


In ne pozabite, prijetna pot močno prispeva k lepemu in brezskrbnemu začetku počitnic.

Za brezskrbno dopustovanje pa seveda ne pozabite na ustrezno turistično zavarovanje!

Srečno!