november 17, 2018

by Lev zavarovanja d.o.o. Dobro je vedeti, Nekategorizirano 0 comment

LEPOTE ZIME PRINAŠAJO TUDI NEVARNOSTI – SE JIH ZAVEDATE?


O ledenih svečah in zasneženih strehah


Končno smo dočakali, da vsaj nekaj zimskih lepot lahko občudujemo tudi na sončni strani Alp. Zasnežena pokrajina nas vedno znova očara. Kaj pa poledica, ledene sveče, zasnežene poti in strehe? Vse ima svoj čar, vendar se moramo ob tem zavedati tudi nevarnosti, ki jih lepote zime prinašajo s seboj. Ste se kdaj vprašali, kakšno škodo vam lahko povzročijo? Ali preprosto ne verjamete, da bi takšna nesreča lahko doletela tudi vas? 


Vedno je pametno biti pozoren – ledene sveče so lahko smrtno nevarne, prav tako udor strehe pod veliko količino snega ali zdrs snega s strehe. Sneg in zmrzal hitro povzročita gmotno materialno škodo in poškodujeta celo nas same. Zato je veliko bolje poskrbeti za preventivo danes in ne »zvoniti po toči«, ko je že prepozno:


Sneg za ostrešje predstavlja veliko obremenitev. Zato ga ob velikih količinah odstranite s strehe. Sneg se hišam lepo poda na novoletnih voščilnicah, vendar to ne velja za naše domove. Staro, nestrokovno in poškodovano ostrešje se pod težo mokrega in težkega snega z lahkoto udre ali v celoti podre.


Obstaja nevarnost zdrsa snega s strehe. Najučinkoviteje se boste temu zoperstavili, če boste poskrbeli, za pravilno nameščene kakovostne snegolove ali nedrsečo strešno kritino, ki bodo sneg zadržali na strehi. Kljub temu priporočamo, da sneg po obilnejših snežnih padavinah očistite. Če je dostop na streho za vas kakorkoli nevaren, lahko na pomoč pokličete ustrezne službe. Vaša varnost naj bo vedno na prvem mestu.


Odstranite ledene sveče, saj so lahko smrtno nevarne. Ob taljenju snega na strehah pogosto nastanejo ledene sveče, ki se bodo slej ko prej odlomile in padle na tla. To je lahko nevarno. Poleg materialne škode so že v preteklosti povzročile tudi smrtne žrtve. Temu se izognete s sprotnim čiščenjem ledenih sveč, ko so te še majhne in nenevarne.


Ali ste vedeli?

Sneg se na strehi s slabo izoliranim ostrešjem hitro topi. Posledica tega so z vodo in kasneje ledom napolnjeni žlebovi. Po žlebovih in robovih streh se tako naredijo nevarne ledene sveče. Sneg in led tako lahko pronicata tudi pod strešnike in poškodujeta izolacijo ali načneta stene hiš. Zato je potrebna odstranitev ledu iz žlebov in robov streh. Če se ledene sveče v žlebu vseeno naredijo, napolnite staro najlonsko nogavico s soljo za posipanje poledenelih površin ter jo namestite v žleb ali na ledene sveče. Led se bo počasi topil in voda bo odtekla po žlebovih stran od hiše.


Kot pešci bodite previdni pri hoji ob zgradbah! Kot omenjeno zgoraj, nam pri tem pretita dve nevarnosti: zdrs snega s strehe in padajoče ledene sveče. Če opazite tovrstno nevarnost, se oddaljite od samega objekta in vašo pot nadaljujte po varnejši poti.

Odsvetujemo parkiranje pod zasneženimi drevesi. Mogoče se zdi parkiranje v sencah drevesnih krošenj poleti pametna ideja, vendar to zagotovo ni pozimi. Stara in suha drevesa ter široke krošnje se pod težo snega lahko zlomijo in poškodujejo avtomobil. To lahko povzroči tudi večja količina padajočega snega z vej dreves. Zato ne tvegajte in se izognite parkiranju pod zasneženimi drevesi.


Ne pozabite očistiti snega tudi s strehe avtomobila. Preden se odpravite na pot, morate z vašega avtomobila odstraniti novo zapadli sneg. Ob tem posebno pozornost namenite lučem, smernim kazalcem in brisalcem. V pomoč vam bosta plastično strgalo za led in metlica za sneg. Zelo pomembna pa je tudi streha avtomobila. Zasnežen avto je lahko zelo nevaren, saj leteče odeje snega s strehe avtomobila presenetijo vozilo za vami in hitro povzročijo nesrečo. V kolikor vaš avto pozimi na poti ni primerno očiščen, vas lahko doleti tudi kazen.


Ob upoštevanju nasvetov, težav z nevarnostmi lepot zime ne boste imeli. Seveda pa ne moremo vplivati na ravnanje drugih, zato poskrbite za dobro avtomobilsko zavarovanje in zavarujte možno materialno škodo, ki jo na avtomobilu lahko povzročijo ledene sveče ali sneg. Preventivno zavarujte tudi domove z ustreznim domskim zavarovanjem. S tem ne boste poskrbeli le za snežne nevarnosti, temveč bo vaš dom zavarovan tudi proti požarnim nevarnostim, viharju in toči, izlivu vode in lomu stekla ter drugim nevarnostim. Nikakor pa ne pozabite poskrbeti za očiščene dovozne poti do doma, poti okoli hiše in vhoda. Odkidajte sneg in posujte vaše poti proti zmrzali!


Varujte zadovoljne trenutke, mi vam zavarujemo ostalo!