maj 31, 2019

by LEV zavarovanja d.o.o. Aktualno 0 comment

SE ZAVEDATE NEVARNOSTI NA CESTI POLETI?

Za vas smo pripravili nekaj nasvetov za brezskrbno pot na počitnice.


Poletni meseci – morje, sonce in počitnice! Pa tudi: razbeljeni avtomobili, gneča na cesti in pred mejnimi prehodi, dolge ure čakanja in nejevolja. Pot z avtomobilom je še vedno najbolj priljubljen način potovanja, zato smo za vas pripravili nekaj nasvetov, kako poskrbeti, da bo vaša pot na počitnice kar najbolj brezskrbna.

 • Pred odhodom na pot preverite stanje vašega vozila. Priporočljivo je, da opravite tudi temeljit servis vašega vozila. Ne stane veliko, brez njega pa kaj hitro ostanete sredi ceste. Kljub vsemu se lahko zgodi, da obtičite, zato si zagotovite avtomobilsko asistenco! Z njo je pomoč od vas oddaljena le klic.
 • Načrtujte svojo pot – kje boste počivali, kje dolili gorivo, kje prečkali mejo. V primeru zastojev na izbranem mejnem prehodu se preusmerite na katerega izmed manjših. S seboj imejte tudi zadosti osvežilne pijače – če se zgodi, da naletite na daljši zastoj.
 • Spremljajte prometne informacije o zastojih na cestah in čakalnih dobah na mejnih prehodih. Informacije o stanju na cestah v Sloveniji so objavljene na spletni strani Prometno-informacijskega centra oz. dosegljive na telefonski številki 1970. O dogajanju na cestah v tujini poročajo spletne strani z mednarodnimi prometnimi informacijami. Na vaš pametni telefon si lahko namestite tudi ustrezno aplikacijo. Z njo boste imeli tudi prometne informacije takoj pri roki.
 • Na  pot se odpravite takrat, ko na cestah ni pričakovati zastojev. Preverite kaj o tem pravi prometni koledar Prometno-informacijskega centra.
 • Na pot se vedno odpravite spočiti. Če med vožnjo začutite utrujenost, se čimprej ustavite in si odpočijte.
 • Če greste na daljšo pot, načrtujte več postankov. Ob postanku vozilo prezračite, se razgibajte in se odžejajte. Pri tem poskrbite za varnost svojega premoženja. Ne puščajte avta odklenjenega, vrednih predmetov in denarja pa ne na vidnem mestu.
 • Živali, otrok in oseb, ki niso sposobne poskrbeti same zase, NE puščajte v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini.
 • Za pot izbirajte lokalne, regionalne in druge manj obremenjene cestne povezave. Pri tem bodite pozorni na morebitne pešce in kolesarje, v bližini naselij in mest pa spoštujte hitrostne omejitve in prehode za pešce.
 • Klimo v avtomobilu uporabljajte pravilno! Segreto vozilo ohlajajte počasi. Hitro ohlajanje in močna ventilacija sta za naše telo velik šok. Preden sedete v razgret avto, odprite vsa vrata in počakajte nekaj minut, na poti pa temperaturo vozila znižujte postopoma. Pri tem naj bo razlika med nastavljeno in zunanjo temperaturo največ 7 °C, klimo pa nastavite na zaprt krog delovanja.
 • Upoštevajte prometno signalizacijo – prometne zanke, talne označbe, rdeče luči. Tudi na avtocesti! Pred predorom rdeča luč prepoveduje, da bi voznik zapeljal vanj.
 • Upoštevajte cestna pravila, ostanite strpi in pozorni na dogajanje na cesti.
 • Če vas na cesti doleti neurje, NE ustavljajte svojega vozila v predorih, na odstavnih pasovih ali pod mostovi! S tem ogrožate sebe in druge udeležence v prometu. V neurju previdno nadaljujte vožnjo, prilagodite svojo hitrost danim razmeram in se na prvem primernem mestu izključite iz prometa.
 • Ko opazite zastoj, takoj začnite zmanjševati hitrost. Ob tem uporabite tudi vse štiri varnostne utripalke in tako na nevarnost opozorite tudi voznike za sabo.
 • V primeru zastoja poskrbite za pravilno razvrščanje na avtocesti. Tako bo v primeru, da je prišlo do prometne nesreče, reševalno vozilo hitreje in lažje doseglo poškodovanca.
 • Če ste sami udeleženi v prometni nesreči, v kateri je kdo huje poškodovan, takoj zavarujte kraj nesreče, nudite pomoč poškodovanim in pokličite policijo. Če gre za nesrečo z zgolj materialno škodo, vozilo umaknite s cestišča, izmenjajte podatke z drugimi udeleženci in izpolnite evropsko poročilo o prometni nesreči.

Srečno pot in kar najbolj brezskrben dopust!