oktober 01, 2018

by LEV zavarovanja d.o.o. Dobro je vedeti 0 comment

Zakaj je zajtrk tako pomemben? »Z dobrim zajtrkom bomo pripravljeni na vse izzive!«

Ste tudi vi eden izmed »jutranjih zaspancev«? Se borite z budilko in s toplim objemom postelje, ki ga najraje ne bi zapustili? Tudi vam jutra prav nič ne dišijo? Ne jesenski hlad sobe, ne obveznosti, ki jih morate opraviti tisti dan, in ne zastoji na cestah? Naj vas potolažimo – niste sami. Veliko ljudi mirnost in svežina juter ne premami.

Kljub temu pa se je novo šolsko leto že začelo in s tem tudi dnevno premagovanje novih izzivov. Zato je še toliko bolj pomembno, da dan začnemo z dobrimi in zdravimi stvarni.

Zato je zajtrk pravilna izbira!

1. Dokazano je, da zajtrk močno vpliva na to, kaj in kako bomo jedli čez dan. S pravo izbiro zajtrka – kombinacijo polnovrednih ogljikovih hidratov, kakovostnih beljakovin in dobrih maščob, bomo poskrbeli za bolj zdrave odločitve tudi čez dan.

2. Zajtrk vpliva na naše počutje. Zajtrk je hrana ne le za naše želodce, temveč tudi za naše možgane. Omogoča nam omogoča lažjo koncentracijo, osredotočenost in učinkovitost preko celega dne. Bolj kot se ljudje počutimo koristni, bolj smo zadovoljni sami s sabo. To velja tudi za naše najmlajše. Otroci, ki še pred začetkom pouka pojedo zajtrk, se veliko lažje učijo in so v šoli bolj uspešni.

3. Okusen začetek dneva naj bi vplival tudi na količino zaužite hrane in s tem na ohranjanje telesne teže. Z večjim številom manjših obrokov bo naše telo delovalo bolj enakomerno. Tako ne bo skladiščilo zalog hrane zaradi obdobji vmesne lakote. Torej logika – manj zaužite hrane, nižja telesna masa, vsekakor ne drži.

4. Izkoristimo zajtrk kot motivacijo! Vzemimo si čas in si pripravimo svoj najljubši zajtrk že dan pred tem. Le predstavljajmo si, kako se zbudimo v novo jutro z mislijo po vašem najokusnejšem receptu in dišeči kavi. Jutro ne bo več turobno, temveč bo zaplesalo v barvah.

5. Najlepši spomini so spomini preživeti v družbi naših najbližjih. Če nam čas dopušča, izkoristimo sobotna in nedeljska jutra ter se razvajajmo. Zajtrk, dobra družba in že smo pripravljeni na vse naše dnevne podvige.

6. Poleg zajtrka pa je zjutraj zelo pomembna tekočina. Že zvečer si na nočno omarico pripravimo kozarec vode, da bodo prvi trenutki dneva lažji. Z njo se bomo zbudili in delno nadomestili izgubljeno tekočino preko noči.

7. Preden pa pozornost namenimo omamnemu zajtrku, ne pozabimo spiti kozarca tople vode, čaja ali kave. S tem bomo zbudili metabolizem in ga pomembno pripravili na aktivno delovanje čez dan.

To je le nekaj osnovnih odgovorov na vprašanje, zakaj je zajtrk prava izbira. Poskrbimo torej, da zajtrk čimprej preide v navado tudi nam. Pretentajmo telo in samega sebe, začnimo dan z zdravim obrokom in toplim napitkom.

Naj vam dišeča in okusna jutra polepšajo vsak dan!