januar 13, 2019

by Lev zavarovanja d.o.o. Aktualno 0 comment

The Human Safety Net


‘The Human Safety Net’ je globalno gibanje pod okriljem Skupine Generali, nova pobuda za pomoč najranljivejšim skupinam iz vsega sveta. “Mreža ljudi, ki pomagajo ljudem”, je srce pobude. Preko treh programov za družine, za zagonska podjetja beguncev in za novorojenčke bomo pomagali pri ustvarjanju pozitivnih in navdihujočih zgodb ter jim omogočili svetlejšo prihodnost.


Programi, ki se izvajajo v okviru gibanja, so usmerjeni v ključna družbena vprašanja, ki vplivajo na okolja, v katerih živimo in delamo – ustvarjanje enakih življenjskih priložnosti za otroke iz prikrajšanih okolij, podpora beguncem pri ustanavljanju zagonskih podjetij in nudenje pomoči novorojenčkom, ki trpijo za boleznijo asfiksije. Vsi programi imajo skupni namen: spodbuditi posameznike iz ranljivejših skupin k razvoju njihovih potencialov in jim nuditi pomoč pri izboljšanju njihovih življenj in življenj njihovih družin ter skupnosti. Gibanje THSN odraža zavezanost Generalija k ustvarjanju zdrave, odporne in trajnostne družbe, kjer se lahko ljudje razvijajo in uresničijo svoje potenciale.


V Sloveniji s programom ‘The Human Safety Net’ za družine

Prvih šest let življenja je najpomembnejših in so odločilni trenutek za rast in razvoj otroka. Kar se otroci naučijo pri tej starosti, način kako skrbimo za njih in njihovo zdravje – vse to se odraža tudi v odraslosti. Otroci lahko rastejo le s pravo podporo, pri telesnem in miselnem razvoju, za katero moramo poskrbeti v času varstva, v vrtcu, kot tudi doma.

Starši so ključni pri tem, da se prvih šest let otrok uspešno razvija. Družine, ki živijo v revščini imajo lahko težave pri zagotavljanju najboljše oskrbe za otroka. Namreč – več kot 256 milijonov otrok do šestih let starosti ne doseže v popolnosti svojega razvojnega potenciala.Naš cilj – pomoč družinam z otroki do šestega leta starosti, uresničujemo v sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Ljubljana Moste – Polje, ki že več kot 60 let ustvarja programe za otroke in mladostnike s poudarkom na vzgoji otrok, da postanejo funkcionalni odrasli.

Naš program je namenjen staršem, ki potrebujejo pomoč pri vzgoji in spodbujanju malčka k prvim samostojnim korakom (od 0-3 let), kasneje (3-6 let) pa je poudarek na razvoju otroka in sprejemanju sprememb, navajanju na samostojnost.


Program vsebuje:

  • družinske vikende (program na zunanji lokaciji),
  • delavnice o odgovornem starševstvu (vedenje otrok, postavljanje meja, komunikacija …),
  • predavanja o vzgoji otrok, ustvarjalne delavnice za otroke (delavnice za razvoj motorike, spoznavanje sveta, čustvovanje; skozi njih bodo spoznavali samostojnost, sobivanje, povezovanje z vrstniki, različnost …),
  • individualne terapevtske obravnave za starše s poudarkom na družinskih odnosih,
  • vstopanje v domove družin (poteka kot druženje in pomoč pri vzgoji na domu družine z vzgojnimi težavami ali s težavami v družinski dinamiki),
  • spremljanje družin pri napredovanju, vnašanju sprememb v življenje ter
  • svetovalnico (obiski družin na domu, telefonsko svetovanje in pomoč).

Program ni namenjen le pomoči družinam v smislu osnovnih sredstev za preživetje, temveč višji ravni – opolnomočenju, da si družina opomore ter pridobi pomembne kompetence, s pomočjo katerih lahko v prihodnje samostojno deluje v socialnem okolju.


Preberite več na uradni stran The Human Safety Net